Wegen met makkelijke toegang tot procesautomatisering

PENKO engineering maakte onlangs de SGM800 Digitizer-serie compleet. De SGM800 Digitizer bestaat uit een serie van compact uitgevoerde modules die op een DIN-rail worden gemonteerd en loadcells of rekstrookjes probleemloos verbinden met industriële procesbesturingen.

Weeginstrumenten direct verbinden met automatiseringssystemen is een van de actiepunten van Industrie 4.0 en Smart Industry. Want ook weegdata zijn belangrijke onderdelen van Big Data. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat alle weegdata, die in het veld worden verzameld, ook op een hoger IT-niveau beschikbaar komen. Om dit bij zo veel mogelijk bedrijven te realiseren, biedt PENKO Engineering nu de SGM800 Digitizer: een serie gecertificeerde communicatiemodules, geschikt voor verschillende protocollen en tegelijk inzetbaar voor decentrale besturing.

PROTOCOLLEN
Wat PENKO met deze serie als eerste heeft aangepakt, zijn de verschillende protocollen voor industriële netwerken. PENKO lost dat op met zes verschillende uitvoeringen van de SGM Digitizer. Sowieso communiceren alle zes de uitvoeringen via USB en RS485. Een type, de SGM820, voegt daar als derde protocol Ethernet aan toe. Een ander model, de SGM830, biedt USB en RS485. De SGM840 biedt een andere, veel gebruikte combinatie: namelijk PROFIBUS met USB en RS485. Tenslotte communiceert de SGM850 met RS232/422 plus de eerder genoemde RS485  en USB. Ook voor situaties waar met 0/4 - 20/24 mA wordt gewerkt is de SGM Digitizer, eventueel optioneel, uitgerust met een bijpassende poort. Zodoende is communicatie mogelijk tussen bestaande loadcells van weegbruggen, silo's, tanks en elk ander gecertificeerd weegsignaal met praktisch elke procesautomatisering.

PROCESBESTURING
Behalve voor communicatie via diverse protocollen met plc's of industriële pc's is de SGM Digitizer geschikt als mini-controller voor decentrale procesbesturingen. De software voor procesbesturingen is al beschikbaar; als plug & play applicatie voor een checkweger, een vulinstallatie of een bandweger. Op deze manier functioneert de SGM Digitizer als een ware decentrale besturing. Ook om de SGM Digitizer vanaf een PC via internet te configureren biedt PENKO software. De gebruiker kan via een remote verbinding met de SGM Digitizer met G-Cal, een eigen software van PENKO, justeren voor iedere plaats op aarde. Deze software berekent namelijk de instellingen op basis van de zwaartekracht ter plekke. Verder wordt de kalibratie volledig digitaal en dus snel uitgevoerd. Daarvoor beschikt de gebruiker over Pi Mach II, gratis verkrijgbare software van Penko. De USB-poort, die standaard is ingebouwd, kan worden gebruikt om een back-up te maken of om functies te herstellen.

PRECISIE EN KWALITEIT
Vanzelfsprekend kan de SGM Digitizer overweg met de zeer precieze doseerbesturingen van PENKO. De datastroom met een snelheid van 1600 metingen per seconde, 24 bits interne resolutie en 100.000 deeltjes resolutie naar de weegcontroller is voor de SGM Digitizer geen probleem als het om besturing of communicatie gaat. De SGM Digitizer800-serie is UL- en CE-gecertificeerd, en OIML-gecertificeerd door DELTA voor weegapplicaties conform de Nederlandse Metrologiewet en de EU-richtlijnen 2014/31/EU en 2014/32/EU voor niet-automatische en automatische weegtoepassingen. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat het instrument inmiddels zijn waarde heeft bewezen, niet alleen als interface tussen de weegsensoren en bovenliggende besturingen, maar ook als zelfstandige controller voor onder andere vulsystemen, controlewegers en bandwegers.

Om te voldoen aan kwaliteitseisen is PENKO onlangs ge-audit op alle aspecten die van belang zijn voor ISO9001-2008. De uitslag van de audit was in een keer volledig positief zodat geen herkeuring noodzakelijk was.